Re:10 redenen om te bewegen
Home › Forums › Beweging › 10 redenen om te bewegen › Re:10 redenen om te bewegen
Hallo Theo,
Nee, ik vind het niet gek dat je de bewering met een korrel zout neemt. Voor jou heeft beweging de botontkalking niet voorkomen.
Ik neem de vaak nogal stellige bewering van artsen dat cholesterolverlaging met statinen infarcten voorkomen ook met een korrel zout, Ik lees zo vaak dat mensen braaf die pillen slikken, maar velen van hen krijgen, tegen hun verwachting in, toch weer een infarct of een bypass slibt toch weer grotendeels dicht..
De pillen garanderen in de praktijk geen bescherming, alleen een wat lager risico, …. en zo moet je ook de bewering zien dat beweging botontkalking kan voorkomen….. let wel, er staat ook KAN in die bewering….. bij de een beschermt het wel, maar bij de ander mogelijk niet. Om botontkalking te voorkomen is meer nodig dan alleen voldoende bewegen.
Bij jou komt de ontkalking duidelijk niet door gebrek aan beweging…. dus speelt iets anders een grotere rol.
De waarden van je geteste vitaminen en mineralen kun je opvragen (bv een kopie van de uitslagen van het lab vragen) (dan weet je ook wat er wel en niet is bepaald), en ze dan zelf nader bekijken of laten bekijken door een natuurarts.
Je noemt jezelf een leek, maar vergeet niet dat veel reguliere artsen ook leek zijn op gebied van nutrientenstatusssen 😉 .
Mijn cardioloog heeft nooit mijn magnesium getest, en toen ik daarom vroeg, werd alleen het magnesium in het bloed bepaald, dus ik zei: ik wil ook weten of ik genoeg IN mijn CELLEN heb….. en de goede man zei verbaasd “Kan dat dan ook bepaald worden????, Dat wist ik helemaal niet”.
Ik ben zelf naar een natuurarts gegaan om via hem het magnesium in mijn cellen te laten bepalen (die was dus te laag).
Een tijdje geleden was er een specialist (internist dacht ik) die ontdekte dat veel van zijn patienten met botontkalking ook een gebrek hadden aan vitamine D. Hij meende dat men eerst dus vitamine D (en calcium) etc zou moeten geven aan die patienten, ipv meteen al de medicijnen zoals fosamax. Dat werd hem niet in dank afgenomen, en hij kon een job in een ander ziekenhuis gaan zoeken.
MIjn cardioloog meende een paar jaar geleden dat vitamine D gebrek zeldzaam is, geloofde dus niet dat ik (samen met al vele anderen) een gebrek aan D had (wat in mijn geval al bewezen was), maar nu is zelfs de gezondheidsraad overtuigd van de heersende vitamine D gebrek-“epidemie” :cheer: :
Vitamine D wordt in de huid (oiv de zon gemaakt uit cholesterol, dus bij mensen met een heel laag cholesterol kan wellicht ook zo een D gebrek ontstaan zijn)
Het kan dus geen kwaad om zelf mee te denken met de artsen, ze weten echt niet alles (kan ook niet), en sommige artsen stellen meedenken wel op prijs (anderen helaas niet).
Ik was nog vergeten een andere oorzaak van botontkalking te vermelden: een te hoog homocysteine (de risicofactor voor hart- en vaatziekten!). Is die wel eens bepaald bij je?
Vaak wordt dat alleen bepaald als vitamine B12 laag is, maar ook dan kan homocysteine toch al te hoog zijn! (hoger dan 10 is te hoog volgens de nieuwste inzichten, en hoe lager hoe beter) Dus ik zou er op staan dat B12, foliumzuur, maar ook homocysteine bepaald wordt, want het kan namelijk zijn dat IN je CELLEN te weinig B12 is (en in het bloed nog wel genoeg).
Na ja, je kunt alles even laten bezinken Theo (en je hoeft natuurlijk niets er mee te doen, dat is aan jou 🙂 ) Veel van wat ik schrijf is mogelijk helemaal nieuw voor je,…. maar je hebt nog tijd tot 10 juni.om jezelf eventueel in te lezen en wat voor te bereiden … duurt wel lang inderdaad voor je bij die endocrinoloog terecht kan. Maar de tijd vliegt tegenwoordig 🙂 , zo ervaar ik het althans 😉 .
Groetjes en sterkte,
Lisa.
PS: wat info over homocysteine en botontkalking:
Foliumzuur helpt botbreuken voorkomen
Osteoporose (botontkalking) hangt samen met een hoog niveau van het aminozuur homocysteine in het bloed. Een interventiestudie in Japan heeft aangetoond dat door het terugbrengen van het homocysteinegehalte met foliumzuur, het aantal botbreuken afneemt. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceerden over dit onderwerp in het maartnummer van the Journal of the American Medical Association (JAMA).
De rest staat hier: http://tinyurl.com/cn5yew
Wel of niet krijgen van Osteoporose kan verder ook nog te maken hebben met de genen:
http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php?nieuwsartikelID=3015
Gebruik je misschien al medicijnen ivm je botontkalking Theo ?:
Die kunnen pijn veroorzaken:
8 januari 2008
VS waarschuwt voor pijn door botontkalkingsmedicijn
Bepaalde medicijnen tegen botontkalking zouden hevige pijnen in botten, gewrichten en spieren kunnen veroorzaken. Dat lieten de Amerikaanse autoriteiten op het gebied van voedsel en medicijnen (FDA) gisteren weten.
Het gaat om Fosamax (alendroninezuur) van medicijnenfabrikant Merck en Actonel (risedroninezuur) dat wordt verkocht door Procter & Gamble en Sanofi-Aventis. Dat de medicijnen mogelijk hevige en soms zelfs verlammende pijn kunnen veroorzaken, staat in de bijsluiters, maar de FDA is bang dat dokters de link tussen het medicijngebruik en de mogelijke pijnen over het hoofd zullen zien.
Binnen dagen, maanden of jaren nadat met de medicijnen is begonnen, kan de pijn komen opzetten. Artsen zouden in dat geval moeten overwegen het medicijngebruik door de patiënt tijdelijk of blijvend te stoppen.
De FDA liet weten de zaak nog steeds te onderzoeken en zegt dat een eindconclusie nog ongeveer zes maanden op zich laat wachten.
Bron: ANP
http://www.gezondheid.nl