Bestraling borst leidt vaak tot hartproblemen
Vrouwen die zijn bestraald na een borstkankeroperatie krijgen later vaker hartproblemen dan niet-bestraalde vrouwen. Dat geldt vooral voor degenen die behandeld zijn in de jaren 1970-1979, de periode vóór de invoering van borstsparende operatietechnieken.
Wetenschappers van het Nederlandse Kankerinstituut in Amsterdam inventariseerden het aantal hartziekten bij ruim 4400 vrouwen die meer dan tien jaar geleden wegens borstkanker waren behandeld.
Bijna een kwart van de vrouwen bleek last te hebben van allerlei soorten hartproblemen. Bij degenen die vóór 1980 bestraald waren, was de kans daarop anderhalf keer zo groot als bij de vrouwen die alleen geopereerd waren. Hartinfarcten kwamen zelf 2,8 keer zo vaak voor.
De bestraalde vrouwen leden ook vaker aan hartfalen en pijn in de hartstreek. Als de lymfeklieren rond het borstbeen bestraald waren, kwamen eveneens vaker lekkende hartkleppen voor.
Rond 1980 kwamen de ‘borstsparende operaties’ in zwang: bij kleine gezwellen wordt niet de hele borst weggehaald, maar alleen het gezwel zelf. Daardoor is er minder uitgebreide bestraling nodig. De kans op een hartinfarct lijkt daardoor af te nemen, maar hartfalen en gebreken aan de hartkleppen komen bij die beperkte bestraling nog steeds vaker voor dan bij niet-bestraalde vrouwen.
Verrassend was verder dat chemotherapie ook slecht is voor het hart. De kans op hartfalen was in die groep 1,85 keer zo groot als na alleen bestraling. Roken versterkte het ongunstige effect van bestraling.
Het schrijnende is dat deze risico’s van bestraling eigenlijk niet te vermijden zijn: de bestraling is belangrijk omdat hij kan helpen om borstkanker te overleven.
Bron: Gezondgids Consumentenbond
NB:
wat bestraling (radiotherapie of diagnostische rontgenscans) betreft:
er is geen veilige dosis. Ook een kleine dosis kan al (DNA)schade aanrichten in het lichaam: de een is er namelijk veel gevoeliger voor dan een ander, de een kan de schade nog goed repareren maar de ander niet of niet meer, en hoe vaak er in de loop der jaren een dosis is gekregen speelt ook mee (er is een stapeleffect).
Artikelen van dr John Gofman ivm ioniserende straling:
http://www.ratical.org/radiation/CNR/LetterOfConcern.html
http://www.whale.to/a/gofman.html