Re:Elektronisch patiëntendossier: npcf
Home › Forums › Algemeen › Elektronisch patiëntendossier › Re:Elektronisch patiëntendossier: npcf
Vonne schrijft:
[quote]
[quote]Meerderheid patiënten ziet voordelen in EPD
[…]
Vierennegentig procent heeft geen bezwaar aangetekend, omdat mensen meer voordelen dan nadelen verwachten van de elektronische overdracht van het medisch dossier.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).
“Nu er nog geen landelijk EPD is, worden medische gegevens ook uitgewisseld. Alleen kunnen patiënten dat niet controleren. Je weet niet wie er in je dossier heeft gekeken, straks wel”, aldus Atie Schipaanboord, directeur van de patiënten- en consumentenkoepel NPCF.
[/quote]
Hieonder een nadere beschouwing van dit onderzoek en van de NPCF (waar Atie werkt, zij loog eerder over het CBP, zie reactie in hartopinie)…….->
Bron: http://www.medicalfacts.nl / 29 Mei 2009: Janine Budding,
Kritiek op EPD rapport van NPCF en TNS Nipo:
Steeds meer blogs en nieuwssites zien in dat het onderzoek wat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) niet echt betrouwbaar is.
Ook niernieuws komt tot die conclusies.
De NPCF probeert objectief over te komen maar vooral de toon van de berichtgeving schoot me in het verkeerde keelgat.
Het is een publiek geheim dat de NPCF rechtsreeks gefinanciert wordt door het ministerie van VWS.
Ze zijn beide al jaren intensief betrokken bij de voorbereiding van het landelijk EPD.
En ineens komt er een quasi onafhankelijk rapport waaruit blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders weet niet wat de afkorting EPD betekent, 61 procent heeft na ‘hulp’ van de ondervrager,er toch wel van gehoord, gezien of gelezen. En dan blijkt de Nederlander zonder kennis ineens een “goede” afweging te kunnen maken en blijkt “bij nader inzien” 85 procent van de “onbekenden” met het EPD wel te kunnen concluderen dat het EPD betrouwbaar is en een aanvulling voor de zorg.
Klinkt *kuch* heel logisch!
Maar gezien de uiterst gebrekkige kennis van de ondervraagden over het EPD, kan dat dus nooit de conclusie zijn van de indervraagden. Want het gros “weet het niet”.
Het is goed dat deze discussie eindelijk in alle openheid gevoerd wordt. Leve de transparantie in de zorg. Maar een dergelijk onderzoek is moeilijk anders te zien dan een statement van het NPCF en VWS om meer vertrouwen van de brugers voor het EPD dat al is geflopt voor de lancering.
De strategie van minister Klink en zijn nieuwe schoothondje Atie van de NPCF is niet anders dan anders dan bij het orgaandonatiedossier. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Wie komt er eigenlijk echt op voor de rechten van patiënten en cliënten.
Info van Webwereld over NPCF:
De NPCF is een overkoepelende patiëntenvereniging, maar is via het Fonds PGO financieel verbonden aan het ministerie van Volksgezondheid. Dat fonds is een unit van het CIBG wat een uitvoeringsorganisatie is van het ministerie dat het EPD nu doorvoert.