Re:Fructosestroop (HFCS): zoetstof met kwikresten
Home › Forums › Voeding › Fructosestroop (HFCS): een duivelse zoetstof › Re:Fructosestroop (HFCS): zoetstof met kwikresten
gevonden op de site van de Natuurdietisten Nederland (in een artikel over een nog op tijd ontdekt, met vogelgriepvirus besmet griepvaccin van afgelopen winter!)
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?s=0&l=0&k=0&cod=279
Citaat:
[quote]Pas op voor ziekmakende zoetstoffen die steeds meer in de voeding voorkomen.
De toepassing van bijvoorbeeld glucose-fructosestroop, ook wel high-fructose corn syrup (HFCS) genoemd (ofwel maïsstroop met een hoog fructosegehalte), heeft een hoge vlucht genomen in de voedingsindustrie. Maar uit recent onderzoek komt naar voren dat het als bron van kwik wellicht nog riskanter is dan vis.
Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 50 productiebedrijven die HFCS maken. De installaties van deze bedrijven, beter bekend als chlooralkali-installaties, gebruiken nog steeds natronloog (natriumhydroxide) bij de productie van HFCS, een verouderde vorm van verwerking die in sommige bedrijven al is vervangen door een veiliger methode. Andere voedingsingrediënten, zoals citroenzuur, worden ook in deze fabrieken geproduceerd.
Het natronloog wordt gemaakt met procedés waarbij kwik wordt gebruikt.
Fructosestroop wordt meestal gemaakt van maïs en is goedkoper dan suikers die uit bieten worden gemaakt. De voedingsindustrie is er dol op omdat de stof de producent vele voordelen biedt boven traditionele zoetstoffen. Zo blijven producten er langer door houdbaar, laat het zich gemakkelijker mengen met vloeistoffen en behoudt het zijn zoete smaak beter dan gewone suiker. Om die reden werd de stof al heel vroeg gebruikt in diverse soorten frisdranken.
Ook gaat hij ‘vriesverbranding’ of rijpvorming tegen doordat hij kristalvorming voorkomt. Daarom wordt deze stof veel gebruikt in diepvriesproducten zoals roomijs. Verder geeft de zoetstof bij het bakken een mooie bruine kleur aan cake, gebak, brood, crackers en ontbijtproducten. En het belangrijkste is natuurlijk dat de productie vele malen goedkoper is dan die van andere zoetstoffen.
Dr. George Bray, diabetesspecialist aan het Pennington Research Center aan de Universiteit van Louisiana, is overtuigd van het verband tussen HFCS en overgewicht. Overigens alle geraffineerde suikers, of het nu fructose, sucrose of HFCS betreft, zijn slecht voor u en kunt u beter vermijden.
Het eenvoudigste antwoord op het probleem met HFCS is geen enkel tussendoortje of drankje meer te gebruiken met op het etiket ‘glucose-fructosestroop’ bij de ingrediënten of, in het Engels, ‘HFCS’ of ‘glucose corn syrup’.
Niet alleen betekent dit dat er een zoetstof in zit die wel eens kwik zou kunnen bevatten, maar het betekent ook dat het tussendoortje zeer bewerkt is en veel toegevoegde koolhydraten bevat wat tot gewichtstoename kan leiden. De beste bronnen voor natuurlijke suiker zijn biologisch fruit en groente.[/quote]