Ik vind bittere (pure) chocola het lekkerst :cheer: ….met een goed hoog gehalte aan cacao.
Als pure chocola niet ook een bittere smaak heeft, is de bittere stof (de flavonoiden) er uit gehaald, geheel of gedeeltelijk.
Dat wordt vaak gedaan omdat veel mensen niet van bitter houden ….. maar dan ontbreekt dus de werkzame beschermer in je chocolaatje………….
Dec 2007:
Donkere chocolade is toch niet zo goed voor hart en bloedvaten als we dachten. Dit melden onderzoekers.
Chocolade toch niet zo gezond?
Chocolade is van zichzelf rijk aan flavanol. Deze stof zou het hart beschermen. Maar veel fabrikanten halen het gezonde stofje uit de chocolade omdat het erg bitter smaakt. Dit melden onderzoekers in het wetenschappelijke blad ‘The Lancet’. Het resultaat is dat veel chocolade geen flavanol bevat, maar wel veel vet en suiker. Het vet en de suiker zijn niet goed voor het hart en de bloedvaten. De aanwezigheid van flavonol staat vaak niet op het etiket.
Om toch de gezonde effecten van chocolade te merken, moet je het compenseren. Je zult minder van andere calorierijke producten moeten eten.
http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/1660/chocolade-toch-niet-zo-gezond
——————————————————————————————————————–
Voeding met een ietwat bittere smaak is in het algemeen een gezonde voeding. (bv ook spruitjes .;) .)
Bitter taste, phytonutrients, and the consumer:
Adam Drewnowski and Carmen Gomez-Carneros
1 From the Nutritional Sciences Program, School of Public Health and Community Medicine, University of Washington, Seattle, and the Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle.
Dietary phytonutrients found in vegetables and fruit appear to lower the risk of cancer and cardiovascular disease. Studies on the mechanisms of chemoprotection have focused on the biological activity of plant-based phenols and polyphenols, flavonoids, isoflavones, terpenes, and glucosinolates.
Enhancing the phytonutrient content of plant foods through selective breeding or genetic improvement is a potent dietary option for disease prevention. However, most, if not all, of these bioactive compounds are bitter, acrid, or astringent and therefore aversive to the consumer.
Some have long been viewed as plant-based toxins. As a result, the food industry routinely removes these compounds from plant foods through selective breeding and a variety of debittering processes.
This poses a dilemma for the designers of functional foods because increasing the content of bitter phytonutrients for health may be wholly incompatible with consumer acceptance. Studies on phytonutrients and health ought to take sensory factors and food preferences into account.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/72/6/1424