default-header

Re:MInimaal Invasieve Aorta Klep Vervanging

Home Forums Technieken MInimaal Invasieve Aorta Klep Vervanging Re:MInimaal Invasieve Aorta Klep Vervanging

#83647
Anoniem
Inactief

Ook ik ben mij aan het orienteren op een hartklepvervanging via de lies. Wat ik er tot nu toe over gelezen heb is het volgende:

Ik las dat het in Friesland ook al uitgevoerd wordt.
[url]http://www.medische-innovaties.nl/cardiologie-nieuws/hartcentrum-friesland-implanteert-hartklep-via-de-liesslagader.html[/url]

Verder heb ik weleens gehoord dat het bijvoorbeeld in Duitsland al veel “normaler” is om de ingreep via de lies uit te voeren. Weet iemand daar iets over?
[url]http://www.maguza.be/nieuws/p/detail/hartklep-vervangen-via-de-lies[/url]

En onderstaand schrijven kreeg ik van de hartstichting over dit onderwerp:

U schrijft niet welke hartklep lekt. De klep die vervangen kan worden via de lies is de aortaklep. De mitralisklep en de tricuspidalisklep zijn voor een operatie ook bereikbaar via een opening tussen de ribben, een zogenoemd ‘sleutelgat’. Hieronder vindt u informatie over een aortaklep vervanging via de lies. Voor informatie over een persoonlijke situatie verwijzen wij u naar de behandelend cardioloog. Algemene informatie over hartklepaandoeningen vindt u de brochure ‘Hartklepaandoening’.. Deze kunt u gratis downloaden of bestellen via de volgende link:
http://www.hartstichting.nl/webshop/Producten/Producten.aspx?CatID=82 .

Vervanging van een aortaklep via de lies Deze nieuwe techniek wordt tot op heden alleen toegepast bij patiënten die een verhoogd risico op complicaties hebben bij een openhartoperatie.
De nieuwe methode is minder belastend voor de patiënt doordat er geen hart-longmachine aan te pas komt en hij of zij niet hoeft te herstellen van een grote chirurgische wond. Bovendien kan de patiënt al binnen twee tot drie dagen na de ingreep naar huis als er geen complicaties zijn en de gezondheidstoestand het toelaat.

Nieuwe ingreep een uitkomst
De nieuwe techniek wordt vooralsnog niet voor iedereen gebruikt waarbij een aortaklep vervangen moet worden. Reden hiervoor is dat de lange termijn resultaten van de nieuwe techniek nog niet bekend zijn. Van de gebruikelijke chirurgische methode zijn die wel bekend. Bekend is dat een chirurgisch geplaatste biologische hartklep zo’n 15 jaar meegaat, dat de ingreep zelf een laag risico heeft en bij patiënten tot op hoge leeftijd kan worden uitgevoerd. Er is echter een vrij grote groep patiënten die te ziek is om deze conventionele openhartoperatie te ondergaan, of waarbij de risico’s groot zijn. Er wordt geschat dat het gaat om circa 30% van de hartkleppatiënten in Nederland. Voor deze groep is de nieuwe ingreep een uitkomst.

De ingreep
De arts brengt via de lies een katheter in. Hierdoor wordt een ballon naar het hart opgevoerd en in de zieke klep gelegd. Door het opblazen van de ballon wordt de zieke klep tegen de wand gedrukt. Vervolgens geleidt de arts door dezelfde katheter een soort uitvouwbaar buisje met daarin verpakt de biologische hartklep. Deze wordt geplaatst tegen de weggedrukte zieke klep. De nieuwe biologische klep komt vrij als het buisje zich vanzelf ontvouwt en zich ankert in de zieke klep van de patiënt. De patiënt is gedurende de gehele ingreep onder lichte narcose.

Omdat de katheter een forse doorsnede heeft kan de ingreep niet worden uitgevoerd wanneer de aorta ascendens te sterk vernauwd is. De kans is dan te groot dat de vaatwand zal beschadigen en dat er stolsels
losschieten.

Toekomst
Sinds 2004 worden op kleine schaal aorta-kleppen geïmplanteerd door middel van een katheterbehandeling. Tot mei 2007 vonden deze behandelingen alleen plaats in studieverband. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 500 aortakleppen via de lies vervangen en is het een reguliere behandeling voor patiënten die aan de voorwaarden voldoen. De ingreep wordt in diverse hartcentra uitgevoerd. Wereldwijd zijn er al meer dan 3000 van deze behandelingen uitgevoerd.

Met toegenomen ervaring is de verwachting dat de praktijk zich gaat richten op wat jongere patiënten en patiënten met een lager operatie risico. Met andere woorden: meer mensen zullen in aanmerking komen voor een behandeling via de lies. Om te komen tot duidelijke richtlijnen is gezamenlijk onderzoek door diverse centra noodzakelijk.

Vervanging van andere kleppen via de lies Vervanging van de pulmonaalklep via de kathetertechniek wordt in Nederland ook gedaan, maar is nu nog met name geschikt voor kinderen en volwassenen die al eerder via een chirurgische ingreep een nieuwe longslagaderklep (donorklep) hebben gekregen. Na een jaar of tien verkalkt en degenereert deze klep. Door middel van de nieuwe techniek wordt er nu een nieuwe klep in de oude, vernauwde donorklep geplaatst.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met één van de voorlichters van de Informatielijn. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Het telefoonnummer is 0900 3000 300 (lokaal tarief).

Met vriendelijke groet,

Quirine Geeraerts
Voorlichter Informatielijn
Nederlandse Hartstichting

Volgens mijn cardioloog hangt het ook af wat er precies met de klep aan de hand is maar daar moet ik hem nog eens over spreken. Snap dit niet helemaal eigenlijk.