Mijn ervaring is, en die deel ik met menig ander patiënt, dat veel medicijnen klakkeloos, dus routinematig, worden voorgeschreven. Als dan bijwerkingen (misleidende term) optreden worden die vaak ontkend of gebagatelliseerd door de voorschrijvende medicus. Lees in dit verband wat dr. Graveline, zelf arts, overkwam. Dat jij zou mogen stoppen met acenocoumerol verbaast mij. Dat middel is bedoeld om trombose tegen te gaan, niet primair tegen infarct of beroerte. Slikte je dat i.v.m. hartritmestoornissen? Een goede cardioloog zal niets zonder reden voorschrijven. Maar hoe weet je of je met een goede te maken hebt of met een kneus?
Mijn echtgenote is gestopt met alle medicatie, behalve acenocoumerol, met volledige instemming van haar huidige cardioloog, die gespecialiseerd is in hartritmestoornissen. Hij wist haar volkomen gerust te stellen m.b.t. haar hartritmestoornissen (gevolg van haar mitralisklepoperatie), dit in tegenstelling tot het stelletje kneuzen van de afdeling cardiologie van het Diakonessenhuis Zeist-Utrecht, die haar al naar het ziekenhuis wilden laten komen als een stoornis langer dan een uur aanhield. Konden ze weer een cardioversie uitvoeren, kassa! Dit stelletje wist ook niet dat je in 70% van alle gevallen een stoornis tot staan kon brengen door gewoon even op je hand te blazen. Enfin, de moraal van dit verhaal is dat er weinig zeker is in medische kwesties.
Tenslotte. Dat statines werken zal ik niet ontkennen. Ze verlagen ongetwijfeld je cholesterolniveau, maar de vraag is of dat nodig en verstandig is. gelet op de uiterst belangrijke rol die cholesterol speelt voor ons welbevinden en onze gezondheid ben ik nog steeds geneigd te zeggen dat je verdomd voorzichtig moet zijn met ingrijpen in de cholesterolhuishouding. Als ik lees dat het mondiale gemiddelde op 6,36 ligt vind ik het verontrustend te vernemen dat tegenwoordig gestreefd wordt naar verlaging tot 5. Blijkbaar beseft niet iedere cardioloog wat hij/zij teweegbrengt met het nastreven van dit niveau. Ik herhaal het nog een keer: In het maart nummer van 2014 van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde stond een artikel over een vergelijkend onderzoek tussen lipitor en simvastatine. De lipitorslikkers hadden lagere cholesterolniveau’s, maar dit had geen enkele invloed op het sterftecijfer. De betreffende cardiologen stelden dus heel terecht de vraag of het nog wel zinvol was lagere cholesterolwaarden na te streven. Een dergelijk onderzoek wordt ook al vermeld in het boek van Kendrick, met exact dezelfde uitkomst.